Danilo Bata Stojković

Bata je rođen u Beogradu, na Čuburi 1934. Život i radni vek kojim je za sva vremena zadužio svoju naciju, proveo je u Beogradu. Kao ostvaren pozorišni i filmski umetnik, nerado je davao intervjue. Tvrdio je da ga novinari ne razumeju i da ono što im kaže okrenu naopačke.

Na fakultetu dramskih umetnosti diplomirao je davne 1959.
'Ti si, sine, još u majčinoj utrobi postao glumac', reče Dobrica Milutinović nakon Čehovljeve predstave 'Krčma na glavnom drumu', načineći time presudni trenutak u karijeri Bate Stojkovića.

Nizale su se uloge i više nego zaluženi uspesi u sada već legendarnim pozorišnim, filmskim i televizijskim ostvarenjima.
Pozorišnu karijeru započeo je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, a nekoliko godina kasnije postao je stalni član Ateljea 212. Publika ga je posebno zavolela u 'Zvezdara teatru', u ulogama koje je Dušan Kovačević pisao za njega.

Prvi put na scenu JDP izašao je 1956. godine i igrao slugu u 'Magbetu '.

Filmsku karijeru je započeo ulogom u filmu 'Izdajnik' iz 1964. Usledio je niz televizijskih i manjih filmskih uloga, a najvažnije su bile uloge u filmovima 'Majstor i Margarita' , 'Čuvar plaže u zimskom periodu' i 'Pas koji je voleo vozove' .

Takođe je igrao i oca jednog od likova u seriji 'Grlom u jagode'.
Najpoznatije su mu uloge u filmovima 'Ko to tamo peva', 'Maratonci trče počasni krug' i 'Balkanski špijun'.

Nemoguće je ne povući paralelu između njega, verovatno najvećeg i najpredanijeg glumca s ovih prostora, i Molijera, najvećeg komediografa svih vremena. I jedan i drugi svoj život posvetili su sceni i obojica su skončali na njoj. Molijer je izdahnuo izvodeći svoje remek-delo Uobraženi bolesnik. Bata je, te 2002.godine, samo tri dana nakon što se poslednji put poklonio publici kao Luka Laban u Profesionalcu, sahranjen na Novom groblju.