Dragana Varagić

Srpska glumica, rodjena je 1957.godina u Kraljevu.
U svom rodnom gradu je kao sasvim mala izgovorila i prvu rečenici u pozorištu u jednoj amaterskoj predstavi koju je režirala njena baka.
Sa devet godina se sa porodicom seli za Beograd gde završava osnovnu školu i kasnije Osmu beogradsku gimnaziju.
Kao talentovana za prirodne nauke Išla je na republička takmičenja iz matematike i biologije i želela je da bude lekar. Kako je godinama bila u dramskoj sekciji u Domu pionira ipak rešava da sprema prijemni ispit na glumi ( za samo tri dana) i biva primljena. Prvu ulogu je dobila na trećoj godini glume, na audiciji za seriju „Svetozar Marković”a u Narodno pozorište je primljena posle uloge Nataše Rostove u „Ratu i miru”, kad je bila na četvrtoj godini Akademije. Tih osamdesetih godina Dragana je bila jedna od najpopularnijih i najdarovitijih mladih glumica. Igrala je brojnim filmskim i televizijskim ostvarenjima ( Progon, Veliki trasnport, čaj u pet, Varljivo leto, Banjica, Sivi dom itd). Međutim, devedeset godina, u zenitu slave odlučila je da se sa suprugom (poznati i vrsni karikaturista Dušan Petričić) otisne u nepoznato - u Kanadu.
U Kanadi je nastavila karijeru kao glumica, reditelj i profesor. Igrala je mešavinu klasičnog i savremenog repertoara, od šekspira i Strindberga, do Hauarda Barkera. Specijalizirala šekspira u šekspirovom institutu u Stratfordu i magistrirala dramu na Torontskom univerzitetu. Predavala je glumu na Pozorišnom odseku Vindzorskog univerziteta i Dalhauzi univerziteta.
Nakon dve decenije, sa porodicom se vratila u Beograd i nastavila već započeti pedagoški rad na Akademiji umetnosti u Beogradu, kao vanredni profesor. Takodje je režirala predstave"Kir Janja" i „Penelopijada“ ( po tekstu kanadske spisateljke Margaret Atvud).
Za svoj glumački rad nagrađena je brojnim nagradama kako u Srbiji tako i u dijaspori.
živi i radi u Beogradu.