Eva Ras

Eva Marija Balaš-Stević, nama poznata kao Eva Ras, je srpska glumica, slikarka i književnica. Po nacionalnosti je mađarska Jevrejka, rođena u Subotici 1941.
U rodnom gradu je živela sve do svoje 18-te godine. Po završetku srednje škole odlazi za Beograd gde upisuje dramaturgiju i glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju
Odmah po diplomiranju počela je sa nastupima u pozorištima širom bivše Jugoslavije baš kao i da glumi u brojnim serijama i filmovima kako vrsnih domaćih režisera ( Dušana Makavejeva, Aleksandra Saše Petrovića, živka Nikolića, Đorđa Kadijevića, Dragoslava Lazića,Siniše Pavića) tako i u madjarskim filmovima koje su režirali poznati madjarski režiseri (Livija Đarmati, Janoš Roza i Ferenc Kardoš).
Igrala je u više od 80 filmskih i TV ostvarenja, a sa filmom Dušana Makavejeva „Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT“ ( iz 1967. godine) postigla je svetsku slavu. Na čuvenoj Praškoj akademiji ,dok je još Miloš Forman bio profesor, o ovom filmskom ostvarenju su držana predavanja ceo semestar.
Po mnogim filmskim kritičarima i teoretičarima, najbolju ulogu je ostvarila igrajući već naredne godine u filmu Aleksandra Saše Petrovića „Biće skoro propast sveta“ . Eva je mnogo puta bila slavljena od mnogih kritičara, pa je tako dobila nagradu za glumicu godine, a u Mađarskoj je dobila Golden Buttrefli povodom proslave 100 godina filma. Dobila je i nagradu za životno delo Aleksandar Lifka, a izmedju ostalog je i dobitnica je i zlatnog prstena 2007. godine zahvaljujući svom kreativnom opusu.
Sa pokojnim mužem Radomirom Stevićem Rasom, slikarom i grafičarem, 1964. je osnovala Teatar nacionalne drame, gde su se izvodila dela isključivo domaćih pisaca.
Eva je u svojoj karijeri napravila mnogo toga pa je tako objavila 17 književnih dela od kojih je „Born dead“ najpoznatiji (dobitnica je i nekoliko književnih nagrada).
Slikarstvom se bavi od sredine osamdesetih godina dvadesetog veka. Izlagala je na grupnim i samostalnim izložbama. često učestvuje u slikarskim kolonijama. Svrstavaju je u slikare naivne i marginalne umetnosti.

živi i radi u Beogradu.