Ivana Mihić

Ivana Mihić
Glumica

Srpska glumica, producent i književnica, rodjena je u Beogradu 1970.
Kao dete koje je odraslo u umetničkoj porodici (otac scenarista Gordan Mihić i majka glumica Vera čukić) očekivano je i ona otplovila u umetnički svet.
Kao mala se bavila ritmičkom gimnastikom ( gde je učestvovala i na takmičenjima) da bi se kasnije okrenula baletu ( pohadjala je baletsku školu Lujo Davičo) i klaviru (u škoi Vatroslav Lisinski). Njen krajnji izbor je ipak bila gluma, koju je upisala iz prvog puta na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.
Filmsku karijeru je započela mnogo ranije, sa samo devet godina u filmu ‘Srećna porodica’ , da bi uspeđno nastavila i sa trinaest godina ulogom u filmu ‘Varljivo leto 68’. Kasnije su se uloge nizale i na filmu ( Oktoberfest, Napadač, Kupi mi Eliota, Mehanizam itd ) i na televiziji ( u serijama Srećni ljudi, gpre dole, Moj rodjak sa sela, Vojna Akademija itd). Pozorišnu karijeru započela je glavnim ulogama u predstavama ’Neki to vole vruće ‘ i ‘Sirano od Beržeraka’.
Kao izuzetno svestrana ličnost dokazala se i u produkciji, učestvovavši sa ostvarenjima svoje producentske kuće ‘Horizont’ na brojnim domaćim i medjunarodnim festivalima za izuzetnim uspehom ( za filmove Mehanizam, Kupi mi Eliota itd). Dobitnica je brojnih nagrada za svoja glumačka ostvarenja, bila je član žirija na Mejdunarodnim festivalima, predsednik skupštine asocijacije filmskih producenata a i angažovana u nizu humanitarnih akcija.
Poslednjih godina je otkrila strast prema pisanju i do sada je objavila četri knjige (u nekoliko izdanja) : ‘Moj drug, ispodkrevetni Mrak’ (zajedno sa svojom majkom Verom čukić), ‘Moj jedini život’, ‘Led’ и ‘Headhunters’. Od 2008.godine piše i kolumne za dnevne novine ‘Politika’ u rubrici ‘Pogledi sa strane’.


živi i radi u Beogradu.