Image

Rođen je 1923. godine u selu Gornja Crnuća kod Gornjeg Milanovca. Po završenoj gimnaziji u Kragujevcu upisao je prava.

Glumom se amaterski bavio još od gimnazijskih dana. Od oslobođenja, pa do 1948. godine bio je član Narodnog pozorišta u Kragujevcu. Bio je član Jugoslovenskog dramskog i Narodnog pozorišta u Beogradu ( gde je i okončao svoju pozorišnu karijeru).

Igrao je i u Ateljeu 212 i drugim scenama. Od 1977. godine imao je status slobodnog umetnika.

Najveću popularnost stekao je u serijama pedesetih i šezdestih godina dvadesetog veka, npr. 'Veselo veče' (radio) i serije koje je režirao Radivoje Lola Djukić: 'Ogledalo građanina Pokornog', 'Servisna stanica' itd. Igrao je u više od dve trećine svih ekranizacija Nušićevih dela. Svoju prvu filmsku ulogu policijskog pisara u kratkom filmu Muva odigrao je 1950. nakon čega su usledile uloge u brojnim filmovima.

Glumac čije je ime zlatnim slovima zapisano u istoriji srpskog filma, Milosav Mija Aleksić, ostao je zapamćen kao neprevaziđeni komičar i svrstava se među najplodnije dramske umetnike nekadašnje Jugoslavije (preko 100 filmova i TV serija).

Njegove replike iz filmova i serija još se koriste u urbanom govoru ('Kad se sad nisam šlogir'o' ), a mnogi su odrastali uz dečji serijal Vaga za tačno merenje.

Zapravo, između 1960. i 1993. vrlo je teško naći film koji je oduševio publiku a da u njemu nije igrao Mija Aleksić.

Preminuo je 1995. i sahranjen u Aleji zaslužnih gradjana na Novom groblju u Beogradu.