Mira Furlan

Mira Furlan
Glumica

Poznata jugoslovenska i hrvatska glumica, rodjena je u Zagrebu 1955.godine.
Svoj umetnički dar je zasigurno nasledila od majke (koja je nažalost preminula kad je Mira imala samo 16 godina), koja je bila veoma muzikalna i veliki ljubitelj pozorišta (završila je francuski i jugoslavistiku i radila je kao bibliotekarka. Zanimljivo je da je izmislila novi način sortiranja knjiga zbog čega su je često pozivali širom Evrope).
Na Akademiji za kazalište i film u Zagrebu je diplomorala 1978.godine i odmah po završetku studija je odigarala par veoma zapaženih rola u pozorištu, za koje je bila i nagradjena, a ujedno je i postala član ‘Hrvatskog narodnog kazališta’. Veoma brzo je krenula i njena filmska i televizijska karijera. Igrala je u mnogim jugoslovenskim filmovima i serijama ( Velo misto, Nepokoreni grad, Otac na službenom putu, Lepota poroka, U raljama života, ćao inspektore, Priče iz fabrike, Braća po materi, Bolji život, Vita jela zelen bor, Vratiće se rode i mnogim drugim). Osamdesetih godina kratko je nastupala i za rok grupu La Cinema.
1991. godine Mira i njen suprug Goran Gajić (filmski reditelj) emigrirali su u Ameriku kako bi izbegli političke pritiske i etničke tenzije koji su ih pratili zbog krize u kojoj se nalazila SFR Jugoslavija.
I u SAD-u je nastavila sa svojom profesijom. Igrala je u naučnofantastično televizijskoj seriji Babilon 5 (Babylon 5), u TV seriji Izgubljeni (Lost), u TV filmu "My Antonia", glavnu ulogu u Sofoklevoj Antigoni u Hudson Guild pozorištu u Los Andjelesu itd. Povremeno je pisala kolumnu za splitski magazin Feral tribjun, a snimila i muzički album pod naslovom Songs From Movies That Have Never Been Made.
Godine 2002 .Mira je nakon jedanaest godina opet počela biti angažovana u fimovima i serijama u zemljama bivše YU ( kako u Hrvatskoj sa Radetom šerbedzijom tako i u BiH i Srbiji).

živi u SAD-u, radi u Americi i Evropi.